Project

Baanbrekende circulaire oplossingen voor de bouwsector door digitalisering en lokaal verworven materialen. 

Totaal Budget

TBA

Partners

Beschrijving

 De bouwsector gebruikt 30% van de natuurlijke hulpbronnen in de wereld en genereert 25% van het totale vaste afval. De bouwsector is dan ook verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot van broeikasgassen, waarvan meer dan een derde afkomstig is van koolstof in de bouw, hoofdzakelijk van cement en staal. 

Het door de EU gefinancierde project RECONSTRUCT streeft naar circulariteit in de Europese bouwsector om de sterke milieu-impact van de sector te verminderen. Om het gebruik van primaire niet-hernieuwbare grondstoffen te verminderen, zal het project; 

  • koolstofarme alternatieven voor cement en staal ontwikkelen; 
  • bouwcomponenten produceren die gerecyclede materialen gebruiken en ontworpen zijn met het oog op modulariteit;  
  • afbraak integreren in het ontwerp van gebouwen. 

 

De circulaire aanpak zal toegepast worden via digitalisering en regionalisering van de verschillende stappen in het bouwproces. Proefgebouwen op ware grootte in Zellik en Barcelona zullen het potentieel en de economische haalbaarheid van het project aantonen. Dit project brengt een consortium van zestien instellingen samen, onder leiding van het Institut de Tecnologia de la Construccion de Catalunya (ITeC).  

RECONSTRUCT wil de mogelijkheid aantonen van een milieuvriendelijkere en minder belastende bouwsector; als zodanig koestert RECONSTRUCT de hoop om als model en bewijs te dienen voor een nieuwe generatie circulair bouwwerken. 

Meer informatie over dit project, ga naar Reconstruct